Home > Over > RES
Submenu

RES

Groningen is een van de 30 energieregio’s die Nederland telt. Elke regio maakt een Regionale Energiestrategie (RES) met plannen om gezamenlijk te kunnen voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord. Het gaat dan om een reductie van de uitstoot van CO2 met 55% in 2030 en 100% in 2050. Om deze doelen te behalen moeten de regio’s in 2030 in ieder geval 35Twh aan duurzame elektriciteit opwekken op land. Dit gebeurt vooral met windmolens en zonneparken. In het Programma RES werken provincie, gemeenten, waterschappen en netbeheerders aan de Groninger strategie. Hun uitgangspunt hierbij is om 5,7 Twh aan duurzame elektriciteit op te wekken in 2030. Wij zijn in Groningen inmiddels goed op weg. In 2023 was hiervan namelijk al 4Twh gerealiseerd.

Van RES 1.0 naar RES 3.0

Elke twee jaar komt het Programma RES met een actuele versie van de strategie. In 2021 verscheen de RES 1.0 in 2023 de RES 2.0. Op dit moment werken we aan de RES 3.0 die in 2025 verschijnt. Door telkens een actuele versie te maken is het mogelijk de voortgang te bewaken. Ook willen we inspelen op nieuwe ontwikkelingen (bijvoordbeeld opslag van elektriciteit) en knelpunten (bijvoorbeeld netcongestie).  

Warmte

De RES brengt ook in beeld welke warmtebronnen er in Groningen zijn. Deze helpen bij het realiseren van de warmtetransitie. Het mogelijke gebruik van deze bronnen werkt ook door in de behoefte aan duurzame elektriciteit. In de RES 3.0 staat een overzicht dat per gemeente laat zien hoe de voortgang van de warmtetransitie verloopt. 

Achtergronddocumenten

 

 
    Cookie-instellingen