Uniek in Nederland: ecologie borgen in energieparken

Wilma Nabring 15-07-2024 25 keer bekeken 0 reacties

In de RES 1.0 staat dat Groningen bij elk nieuw energiepark een plus op de natuur wil geven. Dat is uniek in Nederland.

Er zijn maar een aantal regio’s die het thema ecologie benoemen in hun RES. Groningen gaat nog een stap verder, hier heeft de werkgroep ecologie een leidraad opgesteld voor dit thema.

We gaan in gesprek met Martijn van der Glas en Bert Wiersema. Martijn van der Glas is lid van de werkgroep ecologie en werkt bij de Natuur en Milieufederatie Groningen. Hier is hij vooral bezig met natuur inclusieve energietransitie en Energietuinen. Bert Wiersema is sinds juli 2023 lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest en bestuurlijk trekker vanuit de RES voor ecologie. Hij werkte ook in zijn vorige baan bij de Rijksuniversiteit in Groningen aan het thema energie.

Toetsen ambitieniveau voor ecologie
De leidraad van de werkgroep ecologie geeft gemeenten en projectontwikkelaars handvaten om een plus op natuur te realiseren. In de leidraad staan drie ambitieniveaus beschreven; een plus op natuur, de natuur behouden of niets doen. De gemeente kiest het ambitieniveau dat ze nastreven voor een nieuw energiepark.

Martijn van de Glas: “In de leidraad hebben we maatregelen opgeschreven. Met een puntensysteem kan de gemeente vervolgens toetsen of met de beoogde maatregelen, het gewenste ambitieniveau behaald wordt. Eén van de beschreven maatregelen is bijvoorbeeld om te zorgen voor voldoende zon en water op de bodem.” Bert Wiersema vult hierop aan: “Een gezonde bodem houdt water veel beter water vast. Dat maakt dat wij als waterschap ook een groot belang hebben bij een plus op natuur in zonneparken.”

Bert Wiersema: “Het Waterschap heeft ook een groot belang bij deze plus op natuur.”

Gemeenten denken in kansen
Martijn van der Glas maakt een ronde langs gemeenten en projectontwikkelaars. Eerder is al met hen gesproken. “Ontwikkelaars geven aan dat ze de helderheid van de leidraad erg prettig vinden.” Ook gemeenten zijn blij met de leidraad, sommigen gaven aan dat ze echt zaten te wachten op een leidraad als deze. Bert Wiersema: “Gemeenten willen hier iets mee. Ze denken in kansen om verschillende opgaven te combineren.”

Martijn van der Glas: “Het vasthouden van grondwater in veengebieden en een zonnepark op water, dat is een win-win situatie.” 

Trainingen over de tool
De volgend stap is het borgen van de leidraad in het gemeentelijke beleid. Hiervoor is een implementatieplan geschreven. Onderdeel daarvan is het aanbieden van een training aan gemeenten en ontwikkelaars over het gebruik van de leidraad.

Cookie-instellingen